Priopćenje za javnost o udesu jedrilice 27. 9. 2023. godine u Bihaću

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Povjerenstvo za provedbu istrage uzroka zrakoplovne nesreće jedrilice tipa „Aleksander Schleicher” K8B, registarskih oznaka E7-1126, koja se dogodila 27. 9. 2023. godine u selu Zavalje na padini planine Plješevica kod Bihaća, Bosna i Hercegovina, imenovana rješenjem ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, završila je istragu i sačinila Završno izvješće o nesreći koje je objavljeno na internetskoj stranici Ministarstva.

Cjelokupni postupak ispitivanja uzroka nesreće proveden je po međunarodnim standardima i procedurama (ICAO) te važećim propisima Bosne i Hercegovine.

Nesreća se dogodila prilikom izvođenja trenažnog leta u rejonu padine planine Plješevica. Let se izvodio danju, po pravilima vizualnog letenja (VFR) i po vizualnim meteorološkim uvjetima (VMC). Nakon uspješnog polijetanja u aviozaprezi s letilišta „Golubić” i postizanja planirane visine, obavljeno je odvajanje od vučnog zrakoplova i jedrilica je nastavila samostalan let. Nakon 8 do 10 km leta, jedrilica je iznad sela Zavalje, neplanirano i neuobičajeno za padinsko letenje na Plješevici, ušla u lijevu nisponsku spiralu i nakon nekoliko krugova nekontrolirano udarila u tlo. Prvi kontakt s tlom jedrilica je ostvarila vrhom lijevog krila u lijevom zaokretu s nagibom blizu 90 stupnjeva u odnosu na horizont. Od siline udarca pilot je smrtno stradao a jedrilica je potpuno uništena.

Na temelju provedene istrage, uvida na licu mjesta, analize prikupljenih podataka o registraciji, održavanju i stanju jedrilice, obuci, iskustvu, vrijedećim pilotskim dozvolama i ljekarskom uvjerenju pilota, kao i uvjeta i organizacije letanja na letilištu „Golubić” 27. 9. 2023. godine, izjava očevidaca, obdukcijskog nalaza vještaka medicinske struke te ostalih dokaza i raspoloživih  informacijama o nesreći, Povjerenstvo je u Završnom izvješću zaključilo da je temeljni uzrok nesreće:

gubitak kontrole nad upravljanjem jedrilicom, najvjerojatnije uslijed iznenadnog gubitka svijesti pilota uslijed zdravstvenog poremećaja, što je uvelo jedrilicu u lijevu nekontroliranu nisponsku spiralu.

SVIBANJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

U narednim danima potpisivanje sporazuma o raspodjeli sredstava s računa EPBiH U narednim danima potpisivanje sporazuma o raspodjeli sredstava s računa EPBiH
Multisektorska partnerstva – preduvjet i katalizator digitalne transformacije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini Multisektorska partnerstva – preduvjet i katalizator digitalne transformacije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini
Zamjenik ministra Janjić na Samitu ITF-a Zamjenik ministra Janjić na Samitu ITF-a
Forto: Željeznice postaju žila kucavica bh. gospodarstva a digitalna transformacija tek počinje Forto: Željeznice postaju žila kucavica bh. gospodarstva a digitalna transformacija tek počinje