Саопштење за јавност о удесу једрилице 27. 9. 2023. године у Бихаћу

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Комисија за спровођење истраге узрока ваздухопловне несреће једрилице типа „Aleksander Schleicher” K8B, регистарских ознака Е7-1126, која се догодила 27. 9. 2023. године у селу Заваље на падини планине Пљешевица код Бихаћа, Босна и Херцеговина, именована рјешењем министра комуникација и транспорта Босне и Херцеговине, завршила је истрагу и сачинила Завршни извјештај о несрећи који је објављен на интернетској страници Министарства.

Цјелокупни поступак испитивања узрока несреће спроведен је по међународним стандардима и процедурама (ICAO) те важећим прописима Босне и Херцеговине. 

Несрећа се догодила приликом извођења тренажног лета у рејону падине планине Пљешевица. Лет се изводио дању, по правилима визуелног летења (VFR) и по визуелним метеоролошким условима (VMC). Након успјешног полијетања у авиозапрези са летилишта „Голубић” и постизања планиране висине, обављено је одвајање од вучног авиона и једрилица је наставила самосталан лет. Након 8 до 10 km лета, једрилица је изнад села Заваље, непланирано и неуобичајено за падинско летење на Пљешевици, ушла у лијеву ниспонску спиралу и након неколико кругова неконтролисано ударила у тло. Први контакт са тлом једрилица је остварила врхом лијевог крила у лијевом заокрету са нагибом близу 90 степени у односу на хоризонт. Од силине ударца пилот је смртно страдао а једрилица је потпуно уништена.

На основу проведене истраге, увида на лицу мјеста, анализе прикупљених података о регистрацији, одржавању и стању једрилице, обуци, искуству, важећим пилотским дозволама и љекарском увјерењу пилота, као и услова и организације летања на летилишту „Голубић” 27. 9. 2023. године, изјава очевидаца, обдукцијског налаза вјештака медицинске струке те осталих доказа и расположивих  информацијама о несрећи, Комисија је у Завршном извјештају закључила да је основни узрок несреће:

губитак контроле над управљањем једрилицом, највјероватније услијед изненадног губитка свијести пилота услијед здравственог поремећаја, што је увело једрилицу у лијеву неконтролисану ниспонску спиралу.

MAJ 2024
Пон Уто Сри Чет Пет Суб Нед
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Вијести

 

Посљедње вијести

У наредним данима потписивање споразума о расподјели средстава са рачуна ЕПБиХ У наредним данима потписивање споразума о расподјели средстава са рачуна ЕПБиХ
Мултисекторска партнерства – предуслов и катализатор дигиталне трансформације у образовању у Босни и Херцеговини Мултисекторска партнерства – предуслов и катализатор дигиталне трансформације у образовању у Босни и Херцеговини
Замјеник министра Јањић на Самиту ITF-a Замјеник министра Јањић на Самиту ITF-a
Форто: Жељезнице постају жила куцавица бх. економије а дигитална трансформација тек почиње Форто: Жељезнице постају жила куцавица бх. економије а дигитална трансформација тек почиње