Svečano otvoren most preko rijeke Save kod Svilaja

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović prisustvovao je svečanom otvaranju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja, koji je jedan od strateških projekata Ministarstva.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyeni predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, svečano je otvorio međudržavni most preko rijeke Save kod Svilaja. Otvaranju mosta prisustvovao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković te brojni drugi gosti.

„Na zadovoljstvo obiju strana i EU, danas su zvanično pušteni u promet granični prijelaz i most preko rijeke Save koji će povezati autocestu na Koridoru Vc sa bh. i hrvatske strane. Ovaj most je važna karika na međunarodnom panevropskom cestovnom Koridoru Vc (Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče), kao dio mreže autocesta koja sjever Evrope povezuje s Jadranom, i blisko je povezan sa autocestom na Koridoru X, čime olakšava i ubrzava promet putnika. Najviše koristi od otvaranja mosta imat će stanovnici ovog dijela, jer će se u većoj mjeri smanjiti prometne gužve. U narednom periodu očekujemo odobrenje i za promet robe, s obzirom na to da je planirano da granični prijelaz Svilaj do kraja godine prema privremenoj odluci bude međunarodni prijelaz za promet putnika“, naglasio je ministar Mitrović.

Otvaranju mosta prethodio je bilateralni sastanak delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjedavateljem Tegeltijom, a u kojoj je bio i ministar Mitrović te delegacije Hrvatske predvođene predsjednikom Vlade Plenkovićem.

Ukupna cijena radova na mostu je iznosila 23.230.582,87 eura bez PDV-a, a radove su podjednako finansirale Bosne i Hercegovina i Republika Hrvatska (po 50%).

Ovaj značajni projekat ne bi se mogao realizirati bez pomoći Evropske unije i mehanizma dodjele grant sredstava. Bosna i Hercegovine je za finansiranje izgradnje mosta, a provodeći projekat putem Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, koristila sredstva uplaćena na ime dozvole za Univerzalne telekomunikacijske sisteme i grant investiciona sredstva WBIF-a, odnosno EIB-a.

Galerije slika

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Nakon 16 godina bit će priznate bh. vozačke dozvole u Italiji Nakon 16 godina bit će priznate bh. vozačke dozvole u Italiji
Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije
Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva
Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal