Često postavljana pitanja

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Koje uvjete pravna i fizička osobe koja uvoze motorna i priključna vozila u Bosnu i Hercegovinu moraju ispuniti odnosno, koju dokumentacija moraju predati Ministarstvu uz zahtjev za izuzeće iz postupka homologacije? 

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na temelju članka 8. Pravilnika o homologaciji vozila („Službeni glasnik BiH“, broj 83/20), provodi postupak izuzeća iz homologacije motornih i priključnih vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

U vezi s tim, fizičke ili pravne osobe koje uvoze motorna i priključna vozila u Bosnu i Hercegovinu podnose zahtjev Ministarstvu, a pri tome moraju da ispunjavaju uvjete sukladno naprijed navedenim Pravilnikom.

Kako biste imali potpunu informaciju po ovom pitanju, potrebno je kliknete na sljedeći link.

Na koji način je moguće slanje izvješća o korištenju CEMT dozvola?

Prijevoznici koji posjeduju CEMT dozvole da je novim Pravilnikom o CEMT dozvolama („Službeni glasnik BiH“ br. 46/21) radi lakšeg načina slanja i kontrole korištenja dozvola, pored standardnog dostavljanja dokumentacije putem pošte, propisano i „da se preslike listova iz dnevnika vožnje iz stavka (3) ovog članka, s preslikom CMR obrasca za vožnje s teretom, mogu dostavljati skenirane na e-mail inspektorat@mkt.gov.ba najkasnije do 20. u mjesecu, za prethodni mjesec“.

Ukoliko se prijevoznik odluči na opciju slanja putem e-maila, potrebno je da traženu dokumentaciju uredno skenira kako bi se mogao izvršiti uvid u korištenje dodijeljenih CEMT dozvola.

Često postavljana pitanja