О организационој јединици


Надлежности:

  • обавља послове који се односе на припремање и извршавање прописа , у вези са успостављањем и функционисањем међународног и међуентитетског друмског, жељезничког, ваздушног и цјевоводног транспорта,
  • учествује у припреми и прати провођење билатералних споразума са свим државама са којима постоји заједнички интерес у билатералном превозу роба и путника,
  • припрема закључивање међународних уговора и споразума из области међународног транспорта,
  • сарађује са другим државама и иностраним институцијама у којима је Босна и Херцеговина чланица,
  • договара контигенте билатералних и « ЦЕМТ « дозвола и других исправа који се користе у међународном транспорту,
  • обавља расподјелу и дистрибуцију « ЦЕМТ « дозвола домаћим превозницима,
  • обавља послове издавања лиценци превозницима за међународни и међуентитетски превоз путника и роба,
  • обавља усклађивање међународних и међуентитетских редова вожње и утврђује основне принципе и координацију активности,
  • сарађује са државама у оквиру пакта стабилности по питању транспорта,
  • сарађује са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ.

Актуелности из сектора

Министар Форто инсистира на олакшицама за професионалне возаче из БиХ

Министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Един Форто је у склопу Самита о зеленој мобилности одржао састанак са директорицом Генералног директората за мобилност и транспорт Европске комисије Магдом Копцзинском и затражио да подржи иницијативу за изузимање професионалних бх. возача из уредбе ЕУ према којој држављани трећих земаља могу боравити у Унији 90 дана у 180 дана, као што је изузето особље авио и поморске флоте, те нагласио како од тог захтјева неће одустати.

7.6.2024

Форто: Јавни превоз је кључ зелене мобилности

„Након регионалног самита о дигиталној трансформацији на којем смо спојили цијели регион са ЕУ и разговарали о најважнијим аспектима дигиталне трансформације, поносан сам што данас у организацији Транспортне заједнице имамо и самит о зеленој мобилности и транспорту.

7.6.2024

Учешће цивилног друштва у инфраструктурним пројектима и транспортним политикама

„Нема довољно анализа о томе шта се дешава са јавним новцем. Због тога нам је потребно укључивање и цивилног друштва, јер нам требају независне анализе и провјерљиве чињенице које се презентују кроз медије. Цивилно друштво треба да образује грађане о процесима који су везани за потрошњу јавнога новца”, рекао је министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Един Форто у обраћању на Петом социјалном форуму у оквиру Самита о зеленој мобилности Транспортне заједнице који се одржава у Сарајеву.

6.6.2024